Test: welke speelklei is het beste?Speelklei, veel kinderen vinden het erg leuk, maar het is ook vaak zulk rommelig, plakkerig of stug materiaal. Het valt nog niet mee om klei te vinden die niet enorm kruimelt, geen vlekken geeft en wel goed te bewerken is. Een tijdje geleden dacht ik dé klei te hebben gevonden, namelijk Bubber, maar na deze een aantal weken gebruikt te hebben viel de klei toch ook weer wat tegen…
Vandaag test Spel Speel Spelen vijf verschillende soorten klei uit. Op zoek naar de klei die goed door kinderen te bewerken is, maar die ook fijn is voor ouders (lees: de minste rommel geeft en meer dan een keer te gebruiken is).

In deze test vergelijk ik Playdoh, SES, Knetix, Kugelknete en A-Ball Clay met elkaar. Zeker de eerste twee merken zullen bij veel mensen wel bekend zijn, het derde merk is een klei die heel goed kneedbaar zou moeten zijn en de laatste twee soorten zijn kleisoorten met balletjes erin.

Ik heb gekeken naar de kneedbaarheid, of je de klei in combinatie met een kleipers en vormpjes kunt gebruiken en de geur van de klei. Daarnaast heb ik ook gekeken naar of de klei erg kruimelt, vlekken geeft en aan je handen plakt. Tenslotte heb ik nog gekeken hoe snel de klei aan de lucht opdroogt. Hieronder mijn uitkomsten:

 

Klei Kneedbaarheid Kleipers Geur Kruimelt Vlekken Droogt uit
Playdoh ++ + – (!) + +/- +
SES +++ + + ++ (!) ++(!) ++
Knetix + +/- +/- + + +++ *
Kugelknete + Nvt + +/-
A-Ball Clay + –     wel vormpjes +/- + ++

Wat me opviel was dat Playdoh klei (donkerblauw) en SES (geel en oranje)  klei erg koud aanvoelen in je handen, de SES klei is het meest kneedbaar, maar ook het minst stevig, dingen die je maakt zakken sneller in met deze klei. De Knetix klei (lichtblauw) die dus juist door jonge kinderhandjes goed te bewerken zou moeten zijn is dit ook zeker (mijn tweejarige dochter kan er mee werken) maar Playdoh en SES zijn nog gemakkelijker te kneden en te bewerken. De Knetix klei droogt snel uit, maar is met een beetje water keer op keer weer soepel te kneden.

Test: Welke speelklei is het beste?De Kugelknete (roze) is een beetje de vreemde eend in deze test, de balletjes in deze klei zijn erg grof en je kunt de klei goed kneden, maar niet bewerken met vormpjes. De klei is heel licht, maar plakt ook enorm, als je, nadat je in deze klei hebt geknepen, je hand opent, zie je ‘lijmdraden’. Ook blijven er soms wat balletjes statisch aan je handen hangen. Het is leuk materiaal om in te knijpen en om te kneden, maar niet echt klei waar je echt dingen van kan maken. Een voordeel van deze klei is dat hij niet snel uitdroogt. Daardoor kan je het bijvoorbeeld wel heel goed gebruiken als spelondergrond voor sensopathisch spel of wereldspel.

A-Ball Clay (rood) is ook klei die bestaat uit balletjes, maar de balletjes in deze klei zijn veel fijner, ook zitten er glittertjes in. Deze klei is beter te bewerken dan de Kugelknete, maar plakt ook erg en vlekt wat. Deze klei zit in kleine potjes van 15 gram en moet voor gebruik even doorgekneed worden.

 

Echt enthousiast ben ik over geen van deze 5 soorten klei, maar de Knetix is voor mij wel de winnaar, de geur is prettiger dan van Playdoh en het feit dat je de klei opnieuw soepel kunt maken vind ik ook een pluspunt. De SES klei vond ik echt tegenvallen, deze is wel het meest kneedbaar en heeft geen vervelende geur, maar hij kruimelt erg, vlekt erg en droogt ook redelijk snel uit.

Aangezien alle soorten klei die ik tot nu toe getest heb kruimelen, was de Bubber klei al met al zo verkeerd nog niet.

Test: welke speelklei is het beste?

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

2 Thoughts on “Test: Welke speelklei is het beste?

  1. Joukje on 2 oktober 2014 at 20:54 said:

    Hoi Sharon!

    Ik heb laatst kinetisch zand gekocht. Mijn zoontje kiest dit duidelijk boven al het klei wat ik heb liggen. Ken je het al? Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation