speelgoed winkel

Winkeltje spelen, bijna alle kinderen doen het vroeg of laat, sommigen maar een keertje, anderen spelen het weken aan een stuk. Waarom is dit spel zo geliefd?

Het winkelspel draait om ontmoeting, je kunt het niet alleen spelen, er is altijd een winkelmeneer of mevrouw èn een klant. Doordat het heel duidelijk is wat er tijdens de ontmoeting zal gebeuren, (er komt een klant de winkel binnen, deze begroet je, de klant zoekt iets uit wat hij wil kopen, betaald en gaat weer weg) is het spel duidelijker en overzichtelijker dan een ontmoeting in het echte leven. Kinderen weten al snel wat ze moeten doen tijdens het winkeltje spelen en kunnen zo gemakkelijk contact maken met iemand anders.

Toch zit er nog meer achter het winkelspel, voordat de winkel opengaat is er vaak al veel gebeurd. De winkel is klaar gemaakt voor het spel, de klant is gezocht en er is vaak wat geld uitgedeeld om straks iets te kunnen kopen. Sommige kinderen kunnen heel lang bezig zijn met het uitstallen van al hun spulletjes, wat vaak het moment is waarop kinderen niet alleen de verkoopwaar ordenen, maar ook hun gedachten. De inrichting van de winkel zegt altijd iets over het kind, is het netjes, of wat rommeliger, wat is er te koop?

Ook het spel zelf draait erg om het kind, laat het de klant toe of houdt hij of zij deze buiten de deur? Het kind presenteert zich, maar het spel gaat ook over kopen, hebben, afstaan en geven van spullen, gunnen, tonen, showen en bekeken worden.

winkel habaHoeveel iets kost en betalen verloopt tijdens het winkelspel vaak heel anders dan in het echt, producten kunnen gemakkelijk duurder of goedkoper worden en ook krijg je vaak meer wisselgeld terug dan dat je gaf. Kinderen vinden het leuk om geld aan te pakken en uit te delen. Het is een handeling op zichzelf die bijna nooit met rekenen te maken heeft. Kinderen voelen zich over het algemeen groot als ze met (speel) geld mogen spelen. Is een kind heel vrijgevig tijdens het spel? Dan wil hij of zij je graag te vriend houden, zijn de spullen juist heel erg duur? Dan wil het kind zelf de touwtjes in handen houden.

Het ontmoeten, presenteren, toelaten en het hanterend spelen met geld en alles wat daar achter zit maakt dat het winkelspel een gelaagd spel is waarin het kind veel van zichzelf laat zien. Het is een spel wat zeker de moeite waard is om te spelen!

 

 

Vrij naar: Spel in psychotherapie, Groofhoff, Jamin, De Beer-Hoefnagels.

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation