Zintuigentafel: HersftbladerenDeze keer is het niet de eerste week van de maand, maar toch plaats ik een bericht over een zintuigentafel. Gewoon omdat het zo leuk is, en omdat deze tafel wel heel goed bij deze tijd van het jaar past. Buitenspelen lukt niet meer altijd met dit natte herfstweer, terwijl er buiten juist zoveel mooie en interessante dingen zijn om te bekijken. Dan nemen we buiten toch mee naar binnen! Een zintuigentafel vol herfstbladeren!

Oké, maar wat is een zintuigentafel? Voor iedereen die mijn boek nog niet gelezen heeft, hier een korte uitleg. Een zintuigentafel is een bak met daarin een of meerdere sensopathische materialen.

Denk maar aan de zand of watertafels op scholen of op kinderdagverblijven, zo’n bak op een onderstel. Op scholen zit daar vaak zoals de naam al aangeeft zand in, of water, maar je kunt zoveel meer in de bak doen. Om deze reden noem ik het zintuigentafels (‘watertafel met daarin maizena’ is zo’n mond vol). Natuurlijk heb je niet perse zo’n dure zandtafel nodig, een plastic bak die je op tafel zet, of op de grond, werkt natuurlijk ook prima.

Herfstbladeren

Dit is een erg fijne zintuigentafel, want je hoeft niet veel voor te bereiden en het materiaal geeft niet veel rommel.
De hoeveelheid bladeren die je nodig hebt om lekker te kunnen spelen viel me ook enorm mee. Met een hoeveelheid bladeren die ik tussen mijn handen kon dragen had ik al genoeg. Het is wel heel leuk om verschillende soorten en kleuren bladeren te gebruiken. Ik had de bladeren ’s morgens verzameld en ze een alvast mee naar binnen genomen, zo konden ze even een paar uur drogen voordat we ermee gingen spelen. Ik had ook een aantal echte gedroogde bladeren toegevoegd en wat bladeren van een Plataan, omdat deze zo lekker ruiken. Je kunt ook nog wat kastanjes en eikels toevoegen als je die hebt.

Zelf heb ik de bak van onze zandtafel gebruikt, die op dit moment leeg in de schuur staat, maar iedere bak voldoet.
Tijdens het spelen hebben we DUPLO bosdiertjes in de bladeren verstopt en gezocht, maar natuurlijk ook aan de blaadjes gevoeld en ze bekeken. We hebben in de bak gezocht naar hele grote bladeren èn naar hele kleine en gezien dat ieder blad weer anders van kleur was. We hebben geluisterd naar het kraken van de droge bruine bladeren en deze verkruimeld, maar ook wind gemaakt door met de grote bladeren te wapperen. De kamer rook al lekker naar de blaadjes, maar de onderkant van de blaadjes van de Plataan roken toch het lekkerst volgens mijn dochter. Nine vond het ook erg leuk om de blaadjes ondersteboven op de grond te leggen en met haar vinger de nerven te volgen. Tenslotte hebben we ook nog met blote voeten aan de blaadjes gevoeld.

Je zou ook nog reliëfafdrukken van de blaadjes kunnen maken, of er op een andere manier mee kunnen knutselen. Mogelijkheden genoeg met deze tafel!

Zintuigentafel: Hersftbladeren

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation