vakantie speelgoedHet is weer de eerste week van de maand, tijd voor een sensopathisch spelidee. Deze keer een aantal ideeën rondom een thema, namelijk ijs. Hopelijk biedt deze maand genoeg momenten om lekker met dit thema te spelen.

Wat is een zintuigentafel? Voor iedereen die mijn boek nog niet gelezen heeft, hier een korte uitleg. Een zintuigentafel is een bak met daarin een of meerdere sensopathische materialen.

Denk maar aan de zand of watertafels op scholen of op kinderdagverblijven, zo’n bak op een onderstel. Op scholen zit daar vaak zoals de naam al aangeeft zand in, of water, maar je kunt zoveel meer in de bak doen. Om deze reden noem ik het zintuigentafels (‘watertafel met daarin maizena’ is zo’n mond vol). Natuurlijk heb je niet perse zo’n dure zandtafel nodig, een plastic bak die je op tafel zet of op de grond werkt ook prima.

IJs

De laatste jaren zijn er veel speelsetjes verschenen met als thema ijs. In de zandbak maken we nu ijsjes, maar er zijn ook diverse setjes plastic speelgoed ijsjes te koop. Kinderen vinden het leuk om te doen alsof ze ijsjesverkopers zijn. Hoewel deze setjes vaak al erg leuk zijn (sommige zijn zo klein dat je ijsjes in poppen formaat krijgt, die vind ik minder) wil ik het ijsjesspel nog wat verder uitbreiden.

  • Zo kun je door het mengen van (goedkope) crèmespoeling met maizena een soort klei maken die qua substantie op ijs lijkt. De verhouding tussen de crèmespoeling en het maiszetmeel is ongeveer 1:2 (twee keer zoveel maiszetmeel dan crèmespoeling). Diverse kleuren/smaken ijs maak je gemakkelijk met wat voedingskleurstof. Wat plastic of papieren hoorntjes erbij en een ijslepel en spelen maar!
    Deze klei droogt vrij snel uit, dus maakt niet teveel in een keer en bewaar het na gebruikt in een luchtdichte verpakking.
  • Natuurlijk is er ook erg leuk om (buiten) te spelen met een bak vol (gekleurde) ijsblokjes. Je maakt eenvoudig gekleurde ijsblokjes door een druppel voedselkleurstof in ieder vakje van de ijsblokjesvorm te doen, water erbij, eventueel even roeren en invriezen maar.
  • Een bak gevuld met scheerschuim en gekleurde ijsblokjes is ook erg leuk. Vooral wanneer de ijsblokjes gaan smelten!
  • De volgende suggestie is ook erg leuk, zeker als je geen zin hebt in veel rommel, op internet vond ik deze mooie zintuigentafel.zintuigentafel: ijs

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation