Zintuigentafel: ValentijnsdagHet is weer de eerste week van de maand: Spel Speel Spelen staat in het teken van het sensopathische spel. Deze keer met een zintuigentafel helemaal in de sfeer van Valentijnsdag.

Oké, maar wat is een zintuigentafel? Voor iedereen die mijn boek nog niet gelezen heeft, hier een korte uitleg. Een zintuigentafel is een bak met daarin een of meerdere sensopathische materialen.

Denk maar aan de zand of watertafels op scholen of op kinderdagverblijven, zo’n bak op een onderstel. Op scholen zit daar vaak zoals de naam al aangeeft zand in, of water, maar je kunt zoveel meer in de bak doen. Om deze reden noem ik het zintuigentafels (‘watertafel met daarin maizena’ is zo’n mond vol). Natuurlijk heb je niet perse zo’n dure zandtafel nodig, een plastic bak die je op tafel zet of op de grond werkt natuurlijk ook prima.

Zintuigentafel: Valentijnsdag

Een bak gevuld met een interessante basis (altijd ongevormd materiaal), waar de kinderen aan kunnen voelen, in kunnen pakken, in kunnen scheppen, graven, enz.
Als aanvulling zitten er in de bak nog diverse voorwerpen die de kinderen kunnen zoeken, bekijken, voelen, maar die ook uitnodigen om (langer) met de bak te spelen.

Zintuigentafel: ValentijnsdagVul een bak voor driekwart met droge bruine bonen, roze wattenbolletjes, of gekleurde rijst. Rijst kun je kleuren door het in een zakje te doen met wat druppels voedingsmiddelenkleurstof en wat druppels schoonmaak alcohol, even schudden en de rijst is gekleurd.
Wat je verder nog toevoegt is een beetje afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je leuk vindt. Hieronder wat ideetjes:

  • klei of koekjes hart vormen
  • roze, rode en witte pompons
  • papieren hartjes
  • veertjes
  • hartvormige badparels
  • fotootjes
  • allerlei hartvormige voorwerpen, zoals knoopjes, kralen, snoepjes, gummetjes, enz

Zintuigentafel: ValentijnsdagVerder is het altijd leuk om lepels en bakjes aan een zintuigentafel toe te voegen. Veel kinderen gaan spontaan al met de tafel aan de slag, mocht dit niet zo zijn dan kunt u even met het kind meespelen om het op spelideeën te brengen. Vaak is het handig om afspraken te maken wat er gebeurd als de kinderen (teveel) materiaal naast de bak knoeien, dit scheelt vaak een heleboel opruimwerk.

 

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation