Zintuigentafel: WitLaat je kind de kleur wit ontdekken en ervaren met deze leuke zintuigentafel!

Oké, maar wat is een zintuigentafel? Voor iedereen die mijn boek nog niet gelezen heeft, hier een korte uitleg. Een zintuigentafel is een bak met daarin een of meerdere sensopathische materialen.

Denk maar aan de zand of watertafels op scholen of op kinderdagverblijven, zo’n bak op een onderstel. Op scholen zit daar vaak zoals de naam al aangeeft zand in, of water, maar je kunt zoveel meer in de bak doen. Om deze reden noem ik het zintuigentafels (‘watertafel met daarin maizena’ is zo’n mond vol). Natuurlijk heb je niet perse zo’n dure zandtafel nodig, een plastic bak die je op tafel zet, of op de grond, werkt natuurlijk ook prima. Deze zintuigentafel is, een beetje afhankelijk van wat je erin stopt, geschikt voor kinderen vanaf twee jaar. Gebruik deze zintuigentafel bij kinderen die geen dingen meer in hun mond stoppen.

Zintuigentafel: Wit

Een zintuigentafel heeft meestal wel een thema, zo zag je op deze site al veel tafels langskomen, bijvoorbeeld een met ballen, een met ijs, een met wolkendeeg, enz. Het is ook erg leuk om een tafel in een kleur te maken. Doordat je de voorwerpen in de tafel op kleur hebt gesorteerd, zie je ze op een andere manier dan normaal. De voorwerpen hebben behalve qua kleur niet zoveel met elkaar te maken en dit nodigt ook uit om ze eens extra goed te bekijken. (het kan een beetje vervreemdend werken) Ook leren kinderen op deze manier dat alle voorwerpen wel een kleur hebben, maar dat er wel nuanceverschillen zijn. Ook verschillen in textuur vallen extra op.

Ik heb gekozen voor een witte zintuigentafel, deze is namelijk vrij makkelijk te maken. Als ongevormd materiaal heb ik rijst genomen en verder kon ik ook gemakkelijk witte materialen vinden die mijn dochter zou kunnen onderzoeken. Wat lapjes van verschillende witte stoffen (ook een stukje keukenpapier of toiletpapier), een witte pijpenrager, kledingknoopjes, witte kiezelsteentjes, schelpjes, watten, enz, enz.
Ik maak vaak even een rondje door de speelgoeddoos, de keuken en de schuur en vaak ben ik dan al een heel eind. Ook voegde ik diverse witte verfstalen uit de doe het zelf winkel toe.

Zintuigentafel: Wit

Mijn dochter vond deze zintuigentafel erg interessant, ze heeft er ruim anderhalf uur meer gespeeld en vroeg de volgende dag of ze er weer mee mocht spelen. Eerst was ze de verschillende spulletjes een tijdje aan het bekijken, daarna ging ze meer onderzoeken wat ze ermee kon ( bijvoorbeeld een draadje door de gaatjesstof rijgen en de watjes in stukjes trekken) en nog weer later was ze vooral bezig met hoe de dingen voelden, de rijst die door haar handen gleed, de lapjes stof tegen haar wangen, enz. Tenslotte heeft ze gespeeld met de materialen, een wit diertje in een bedje van witte lapjes gelegd, en de rijst in een theepotje scheppen en deze vervolgens schenken.

Het was voor haar een hele ontdekking dat niet alle witte voorwerpen dezelfde kleur hadden. We hebben de verfkaartjes op een rijtje gelegd en van een aantal voorwerpen gekeken bij welke nuance wit het voorwerp het beste paste. Heel leerzaam!

Zintuigentafel: Wit

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation