Winter zintuigentafelEen nieuw jaar is ook hèt moment om dingen wat anders aan te gaan pakken. Zo zal Spel Speel Spelen in 2013 in de eerste week van iedere maand aandacht besteden aan het sensopathische spel. Iedere maand zal ik een thematische zintuigentafel plaatsen (een wat? -uitleg volgt) en ook een spelidee met klei. Vandaag de eerste zintuigentafel.

 

 

 

Klinkt heel leuk, maar wat is een zintuigentafel? Voor iedereen die mijn boek nog niet gelezen heeft, hier een korte uitleg. Een zintuigentafel is een bak met daarin een of meerdere sensopathische materialen.
Denk maar aan de zand of watertafels op scholen of op kinderdagverblijven, zo’n bak op een onderstel. Op scholen zit daar vaak zoals de naam al aangeeft zand in, of water, maar je kunt zoveel meer in de bak doen. Om deze reden noem ik het zintuigentafels (‘watertafel met daarin maizena’ is zo’n mond vol). Natuurlijk heb je niet perse zo’n dure zandtafel nodig, een plastic bak die je op tafel zet of op de grond werkt natuurlijk ook prima.

Winter zintuigentafel

Een bak gevuld met een interessante ‘winterse’ basis (altijd ongevormd materiaal), waar de kinderen aan kunnen voelen, in kunnen pakken, in kunnen scheppen, graven, enz.
Als aanvulling zitten er in de bak nog diverse voorwerpen die de kinderen kunnen zoeken, bekijken, voelen, maar die ook uitnodigen om (langer) met de bak te spelen.

Vul een bak voor driekwart met piepschuimstukjes, droge witte rijst of wattenbolletjes. Kunstsneeuw is natuurlijk ook heel leuk.  Wat je verder nog toevoegt is een beetje afhankelijk van wat je in huis hebt en wat je leuk vindt. Hieronder wat ideetjes:

  • plastic winterdieren zoals penguins en ijsberen
  • piepschuim ballen
  • pompons (kijk eens bij de knutselspullen van een discounter)
  • kerstdecoraties
  • sneeuwschuiver (speelgoedauto)
  • plastic ijsblokjes
  • grove brokken zeezout
  • (Playmobil) poppetjes

Verder is het altijd leuk om lepels en bakjes aan een zintuigentafel toe te voegen. Veel kinderen gaan spontaan al met de tafel aan de slag, mocht dit niet zo zijn dan kunt u even met het kind meespelen om hem of haar op spelideeën te brengen. Vaak is het wel handig om afspraken te maken wat er gebeurd als de kinderen (teveel) materiaal naast de bak knoeien, dit kan een heleboel opruimwerk schelen.

Winter zintuigentafel

winter zintuigentafel

 

 

 

 

 

 

winter zintuigentafel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk voor veel meer ideeën voor zintuigentafels in mijn boek Sensopathisch spel.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation