Het spel keno is een kansspel in loterijvorm. Dit kan gespeeld worden met meerdere deelnemers in de thuissituatie, vereniging of in een commerciele vorm. Als men het meest ondergewaardeerde spel moet noemen, dan zeggen veel spelers dat het dit spel is.  Deelnemers kiezen zelfstandig tussen de 1 en 20 nummers uit een tabel van 1 tot en met 80. De machine trekt de nummers en afhankelijk van het aantal goede nummers krijgt de speler een uitbetaling. Zo simpel is het!

Spelregels

Voor aanvang van de spelronde bepaalt de deelnemer op een kenokaart hoeveel nummers deze wil voorspellen en welke nummers dat zijn. Normaal gesproken mag de deelnemer 1 tot en met 10 nummers op de kenokaart markeren. In werkelijkheid zijn er echter ook online casino’s die het maximum naar 15 of zelfs naar 20 hebben bijgesteld. Op de kenoballen staan de nummers 1 tot en met 80. Deze ballen gaan in een doorzichtige bak die ronddraait. Daarna vallen er 20 uit.

De payout neemt toe naarmate de deelnemer meer nummers selecteert. De kans op 1 goed nummer is 25%. De kans op twee goede nummers neemt snel af naar 6% en drie goede nummers naar 1,39%. Dat betekent dat de kans bij meer nummers steeds lager wordt. Daar staat tegenover dat de payout steeds groter wordt. Hoe meer nummers van de kenokaart overeenkomen hoe groter de payout. Bij het selecteren van bijvoorbeeld 10 goede nummers kan een potje ouderwets keno ineens veel minder onschuldig worden. Dat betekent dat zomaar eens een payout van 150 keer de lotprijs kan worden verwacht.

Tips

Bij het spelen van keno op het internet kan het lonen om verschillende spellen en sites te testen. Vaak kan dat met speelcredits zonder dat je daar geld voor hoeft over te maken. Geeft extra aandacht aan de uitbetalingstabel en focus je op bijvoorbeeld winst bij 10 goede nummers. De uitbetaling op 10 goede nummers kun je dan vergelijken. Degene met de hoogste uitbetaling heeft uiteraard de voorkeur.

Wat je echter ook kan doen is op het vraagteken bij het digitale spel te drukken en te zoeken naar het RTP percentage. Dat is de gemiddelde uitbetaling, bijvoorbeeld 94,6%. De variant met de hoogste RTP is het meest interessant.

De uitbetaling neemt toe naarmate je meer nummers selecteert. Maar wat is nu het beste aantal om te kiezen? De ervaring leert dat een aantal nummers tussen de 4 en 8 ideaal is. Procentueel levert een winst dan het meest op.

Verwarring over keno en bingo

In de praktijk bestaat er veel verwarring over bingo en keno. Beide termen worden door elkaar gebruikt, terwijl er wel degelijk veel verschillen zijn. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook veel overeenkomsten zijn. Bingo is één van de oudste spellen in de wereld waarbij nummers in het spel zijn. De oorspong gaat terug naar de jaren 1500 in Italie waar men voor het eerst een loterij organiseerden. Beide spellen keno en bingo zijn een soort loterij en gebruiken nummers.

Het grote verschil tussen beide spellen is dat je bij bingo vooraf niet je eigen nummers kan kiezen zoals bij Keno. Bij bingo krijg je namelijk een bingolot toegewezen waarop 24 nummers van de 75 nummers willekeurig zijn vermeld. Bij Keno kies je 20 nummers vanuit de mogelijke 80 nummers. Dan gaat het spel van start en houd je zelf bij welke nummers er worden getrokken, tenzij je online bingo of online keno speelt. In beide gevallen zal de software dat zelf bijhouden. Daarmee voorkom je een “winstlek” doordat je niet goed oplet of afgeleid bent.