Die stoere trucjes die anderen doen met hun skateboard. Dat wil jij ook kunnen. Of misschien jij niet, maar je kind wel. Skateboards zijn er dan ook voor iedereen. Van de beginner die nog amper op een board heeft gestaan, tot de vergevorderde die zich thuisvoelt in een halfpipe. Zij weten welke skateboard ze nodig hebben dankzij hun jarenlange ervaring. Maar als je net begint is het best lastig kiezen. En welke skateboard koop je nou het beste voor je kind? Je wilt aan de ene kant goedkoop uit zijn, maar aan de andere kant is veiligheid wel zo belangrijk natuurlijk.

Skateboard van klein naar groot

Een skateboard kun je in allerlei soorten en maten kopen. Van kleine boards, voor de jonge skaters vanaf 3 jaar tot boards voor de ervaren skateboarder. Of voor iedereen die nog meer uitdaging wil dan een ‘gewone’ skateboard.

Die ‘gewone’ skateboard en longboards zijn daarbij het bekendst. De laatstgenoemde lijkt op een surfplank. Maar in plaats dat je de golven gaat bestrijden, is de longboard bedoeld om lange afstanden op de weg mee af te leggen. Voor de kleine skateboarders zijn er miniboards. Erg geschikt voor kinderen tot 8 jaar.

Koop een compleet board

Als je wilt beginnen met skateboard is het vooral belangrijk om een complete skateboard te kopen. Dat klinkt misschien logisch, maar je kunt overal losse onderdelen kopen. En daar je eigen board mee maken. Maar als jij of je kind net begint, weet je waarschijnlijk nog niet heel veel van skateboards. Laat staan van de onderdelen zoals de deck en welke wielen het beste zijn. Een complete skateboard is – zoals het woord al zegt – compleet. Je kunt meteen beginnen.

De juiste breedte deck voor kinderen

Wanneer je voor je kind een skateboard wilt kopen, is het goed om daarbij de juiste breedte te kiezen. Dat moet ongeveer even groot zijn als de schoenmaat van je dochter of zoon. Maar ook niet veel breder dan de lengte van je voet. Als je met het puntje van de schoen net over de rand komt van het deck (het gedeelte waar je op staat), dan is het makkelijker om te controleren. Is de board te smal? Dan heb je juist minder balans, omdat je sneller met je schoen de straat of asfalt raakt. Bestel je online, dan staan de afmetingen vaak aangegeven. Zo heb je altijd de juiste. En als je dan toch aan het bestellen bent voor je zoon of dochter – koop er dan meteen een kinderhelm bij. Leren skateboarden gaat letterlijk met vallen en opstaan.

Goedkope skateboards

Vaak is goedkoop duurkoop. Dat kan ook het geval zijn bij skateboards. Dan kan het sneller kapot gaan of je merkt dat het niet lekker stuurt. Iets wat zeker voor de beginner niet fijn is. Maar om nou meteen een paar honderd euro neer te leggen voor een skateboard gaat de gemiddelde beginneling net wat te ver.

Gelukkig zijn er genoeg (online) winkels die skateboards aanbieden tegen een hele goede prijs-kwaliteitsverhouding. Zo heb je al een allround skateboard voor nog geen 60 euro. Voor de kleine skaters onder ons betaal je nog minder, maar ook hier is de kwaliteit vaak ook prima.