pMAT1-6593701enh-z6Een tijdje geleden schreef ik over het kaartspelletje Uno, het vlotte kaartspelletje wat op Pesten lijkt. Van dezelfde makers is het spel Skip-bo, wederom een vlot kaartspelletje. Het maken van reeksen staat bij Skip-bo centraal, maar hoe je dat moet doen, dat was voor ons even puzzelen. Uiteindelijk is het gelukt, we speelden Skip-bo, of eigenlijk zelfs Skip-bo junior…

 

 

 

 

Skip-bo, het spelletje waarbij je stapels met opeenvolgende nummers moet maken en moet proberen om je eigen stapel kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken. Tot zo ver snapte ik het direct, maar hoe moet je dat dan doen? Dat was me niet meteen duidelijk, op een gegeven moment zijn we maar gewoon gaan spelen in de hoop dat dat duidelijkheid bracht, maar ook toen kwamen we er nog niet helemaal aan uit.
Uiteindelijk hielp Skip-bo junior me op weg. (Zegt dat iets over mijn niveau?) In de spelregels van deze eenvoudigere versie van het spel las ik dat de bovenste kaart van je stok open moet liggen en toen begon het me te dagen…

skip-boIs Skip-bo dan zo’n complex spelletje? Nee hoor, eigenlijk valt het reuze mee. Zoals gezegd maak je in het midden van de tafel maximaal 4 stapels met kaarten. Op deze stapels mogen alle spelers kaarten leggen en de stapels lopen op van 1 tot en met 12. Natuurlijk kun je dit doen door opeenvolgende cijferkaarten op elkaar te leggen, of je maakt gebruik van een Skip-bo kaart, die voor ieder getal mag gelden, een soort joker dus.
Is er een stapel bij 12 aangekomen? Dan gaat deze uit het spel en komt er ruimte voor een nieuwe stapel. In het midden van de tafel ligt ook nog een gemeenschappelijke pakstapel.
Naast deze gemeenschappelijke stapels heb je ook eigen stapels. Je stok is daarbij de belangrijkste. Deze moet je namelijk zien weg te spelen om het spel te winnen. Bij het begin van het spel krijg je 30 kaarten (bij meer spelers 20, bij een snel spel 10 of 15 kaarten). Deze 30 kaarten vormen je stok. Je legt ze op een stapel dichtbij je op tafel, de bovenste kaart open.
Om te beginnen pak je 5 kaarten van de pakstapel in het midden van de tafel, (in een volgende beurt vul je je hand aan tot 5 kaarten). Met de kaarten in je hand en op je stok ga je spelen, de stapels van 1 tot 12 maken. Als de kaarten in je hand op zijn, mag je je hand opnieuw van de pakstapel aanvullen.
Naast deze stapels heb je ook nog 4 eigen aflegstapels, op deze stapels mag je een kaart leggen die je (even) kwijt wilt, maar je mag ook de bovenste kaart van een van deze stapels pakken om te spelen. Als je geen kaarten meer kunt of wilt spelen, leg je een kaart op een van deze aflegstapels en dan is de volgende aan de beurt.
De beurten gaan door totdat iemand de laatste kaart van zijn stok heeft gespeeld. Hoeveel kaarten hij of zij nog in de hand heeft of op de aflegstapels maakt niet uit, als de laatste kaart van de stok gespeeld is, is er een winnaar.

skip-bo kaartenHoewel we het spel in eerste instantie niet helemaal goed speelden boeide het spelletje ons wel. We vonden het leuk, maar merkten we wel dat je erg afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt. Geluk is een grote factor in het spel. Zelf heb ik iets meer met spelletjes waar je met tactiek de loop van het spel kunt beïnvloeden. De fabrikant Mattel raadt het orginele Skip-bo aan voor kinderen vanaf 7 jaar, wat mij ook passend lijkt.

skip-bo juniorVoor de jongere kinderen is er Skip-bo junior, waarbij er geen stapels tot en met 12 gemaakt worden, maar stapels van 1 tot 10. De kaarten zijn leuker en speelser vormgegeven dan het originele spel, bij beide spelletjes zijn de kaarten van prima kwaliteit, maar in het originele spel zijn ze vooral functioneel vormgegeven.
Bij Skip-bo junior heb je geen 5 kaarten in de hand, maar krijg je steeds 3 kaarten die direct op je 3 aflegstapels komen te liggen. Ook bestaat de stok maar uit 10 kaarten. Hierdoor is het aantal kaarten in het spel beperkter, wat het overzichtelijker maakt. Skip-bo junior kan hierdoor al gespeeld worden door kinderen vanaf 5 jaar.

Het junior spel is niet alleen overzichtelijker, de spelregels van Skip-bo junior zijn ook een stuk duidelijker dan de spelregels van het originele spel. Het spel zelf is leuk en zit goed in elkaar, maar wat mij betreft mag er echt even naar de spelregels gekeken worden.

Skip-bo en Skip-bo junior zijn onder andere verkrijgbaar bij Bol.com

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

8 Thoughts on “Skip-bo en Skip-bo junior

 1. Zoë on 16 april 2013 at 16:41 said:

  Ik heb het spel voor 4 euro gekocht in Turkije
  Maar is het vooral geen Duits spel?

  • Sharon Vleugel on 17 april 2013 at 21:01 said:

   Hallo,

   Het klopt dat dit spel van origine Duits is, in 1986 werd het uitgebracht door Amigo Spiele, toch is het ook hier inmiddels een bekend en veel gespeeld spel.
   gr. Sharon

 2. Het is een leuk spel wij hebben het ook gaaf

 3. Kayleigh on 31 mei 2014 at 16:01 said:

  Ik speel dit spel altijd als we op vakantie naar frankrijk gaan. Het is een super leuk spel die je gewoon met heel de familie kan doen! neem er lekker wat te drinken bij en misschien een chipje, en het word de leukste avond van de vakantie!!

 4. D Buijtenhuis on 8 mei 2015 at 22:20 said:

  Mogen er tijdens het spelen van skipbo 2 of meer skipbokaarten op elkaar worden gelegd?

  • merel on 31 juli 2015 at 13:07 said:

   zo veel als je wil. je moet een stapeltje krijgen van 1 tot 12 en er mogen geen nummers over geslagen worden. hoeveel skip-bo kaarten je oplegt maakt niet uit. en je stapeltje die om gedraaid is behalve de bovenste kaart is natuurlijk het belangrijkste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation