spelen met karton: schappen voor een winkeltjeKarton is een goedkoop en stevig materiaal waarmee je allerlei speelgoed kunt maken. Het is goed te bewerken en daardoor kun je het speelgoed precies zo maken als je wil.  Omdat je er eerst iets van moet maken voordat je ermee kunt spelen wordt het spelen ook een stuk gemakkelijker,  gedurende het bouwen is er tijd om na te denken over wat er gespeeld gaat worden, hoe en met wie. Op dit blog dan ook regelmatig aandacht voor het spelen met karton.

 

Vorige week schreef ik al over het winkeltje wat ik had gemaakt en ook over de kartonnen schappen die ik daarvoor maakte. Vandaag uitleg hoe je deze schappen kunt maken.spelen met karton: schappen voor een winkeltje

Ik heb ze gemaakt naar dit voorbeeld. De afmetingen van mijn doosje zijn: 30x 15 cm. op het hoogste punt is het doosje 15 cm en op het laagste punt 6 cm.
spelen met karton: schappen voor een winkeltjeDe achterflap heb ik er niet opgedaan en onder ieder treetje van de inzet heb ik een opgerold strookje karton gelijmd als pootje voor extra stevigheid. Ik heb dus van het voorbeeld het onderste doosje precies nagemaakt en het bovenste (de inzet) heb ik gemaakt zonder de bovenste flap. Ik heb deze flap veel korter gemaakt en in plaats van omhoog, naar beneden gevouwen. Ook heb ik maar drie treden gemaakt in plaats van vier. Iedere trede is 10 lang en 2 cm hoger dan de vorige, beginnend bij 3 cm hoogte.

Voor mij was het best even puzzelen, maar zoals ik al eerder toegaf, heb ik ook erg weinig ruimtelijk inzicht. Toen ik er een gemaakt had, heb ik deze op een volgende plaat karton gelegd en overgetrokken. Zo maakte ik wel heel snel een tweede (iets minder netjes als de eerste, maar nog steeds een prima schap). De schappen zijn echt stevig en gaan nu al een aantal weken mee zonder kapot te gaan.

Eerder deelde ik al eens een beschrijving hoe je van karton een complete winkel kunt maken, die is ook erg leuk. Toch vind ik deze schapjes eigenlijk handiger. Ze zijn compacter en kunnen gemaakt worden van kleinere stukken karton. Ik vind het best lastig om aan echt grote dozen karton te komen waarvan je zo’n hele winkel kunt maken. Ook kun je deze schappen gemakkelijk even opruimen en heb je niet zo’n grote sta-in-de-weg in huis.

Het winkelspel is belangrijk voor kinderen, in dit artikel lees je hier meer over.

 

Deel dit artikel:
Facebook Twitter Plusone Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Post Navigation